Minä ja Carmen.

Hei!
Olen Jaana Karppinen, 40-vuotias kajaanilais-salolainen nainen. Olen intohimoinen rally-tokon harrastaja ja kouluttaja, olen täysin hurahtanut lajiin missä on haastetta sekä ohjaajalle että koiralle. Lajin harrastamisen aloitimme 3,5 -vuotiaan tanskandoggi Doriksen (synt.2007) kanssa vuonna 2011. Doriksen kanssa harrastaminen oli aina hauskaa, se oli nopea ja innokas oppimaan uusia asioita. Rally-toko on lajina siitä ihana, ettei siinä tarvitse ison, rauhallisemman koiran kanssa taistella aikaa vastaan ja siinä voi kehuilla kannustaa koiraa yhdessä tekemiseen. Doriksen kanssa kisaaminen aloitettiin vuonna 2013 ja yhdessä saavutimme RTK2 -koulutustunnuksen sekä tuloksen VOI-luokasta.

Doriksen kanssa harrastaminen sai minut innostumaan koiran kouluttamisesta enemmänkin, joten opiskelin 1,5 vuotta eläintenkouluttamista Axxell Brusabyssa. Opiskellessa pääsin kouluttamaan myös muita eläinlajeja kuten kanoja, marsuja, aaseja ja vuohia. Suoritin osan työharjoittelustani Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä missä pääsin treenailemaan mm. Nunnu-härän kanssa riimussa kävelemistä. Toisen osan työharjoittelustani suoritin Salon Koirahallilla kouluttaen pääasiassa rally-tokoa. Opiskelujeni ajan minulla oli myös projektikoirana avustajakoira Paavo. Eläintenkouluttajaksi (AT) valmistuin Amiedusta keväällä 2018.

Laumaani kuuluu tällä hetkellä cane corso Bruno (Besties Your Romulus, synt. 2015) sekä uusimpana tulokkaana amstaffi Frans (Kesselin Toisenlainen Treenikaveri, synt.2017). Brunon kanssa päälajina on ollut rally-toko ja toko, myös metsä-ja peltojälkeä ollaan kokeiltu, samoin nose workkia ja agilitya. Brunolla on RTK 2 -koulutustunnus rally-tokosta. Sen kanssa ollaan viimeinen vuosi painiskeltu reaktiivisen käytöksen kanssa eli treenailtu lajitreenien rinnalla paljon luopumista, rauhoittumista, vireen hallintaa sekä harjoiteltu erilaisia toiminnallisia palkkaamistyylejä. Franssin kanssa treenaillaan perusteita rally-tokoon, tokoon ja noseworkkiin.

Rakkaista tanskandogeistani jouduin luopumaan syksyllä 2017, Doris ja Carmen lähtivät viimeiselle matkalleen yhdessä. Ikävä on ikuinen <3

Koirien kouluttamisen lisäksi pyrin koko ajan kouluttamaan itseäni, viimeisimpänä Mirja Leinikan Sosiaalisen palkan seminaari. Lajitreeneissä olen käynyt pääasiassa Koirakoutsilla Krista Karhun opissa, tokossa koutsina on toiminut Tiina Kuusisto. Tykkään osallistua myös verkkokursseille, viimeisimpänä Hannah Braniganin Obedience Skillbuilding (FDSA).

Kouluttamiseni perustuu tieteellisesti tutkittuihin positiivisen vahvistamisen tekniikoihin. Pyrin aina löytämään sopivan koulutustavan sekä koiralle että ohjaajalle, kaikki tavat eivät sovi kaikille! Koulutuksessa tärkeää minulle on reiluus koiraa kohtaan sekä ohjaajan ja koiran yhteistyön parantaminen, hauskanpitoa unohtamatta :)

Rally-tokon saralla olen opiskellut koetoimitsijaksi, koulutusohjaajaksi ja ylituomariksi.

Koirien kanssa matkani on vasta aluillaan, jokainen koira on erilainen eikä valmiiksi tule koskaan :)

Lisää minusta ja koiristani sekä koirien kouluttamisesta löytyy blogistani: